Viitorul pc-ului...


Socul viitorului: PC-ul anului 2019

Pentru cei dintre voi care isi doresc sa aiba lumea la degetul mic, asteptarea este aproape de final.
PC-ul viitorului promite sa-ti puna in mana tot ceea ce vrei sau ai nevoie.
Gandeste-te la un smartphone „tunat”, cu monitor ce se transforma intr-un ecran mai mare si un sistem de securitate biometric care iti permite sa accesezi totul, din viata personala si profesionala, de oriunde, cu toate datele localizate intr-un cloud. Il vei indrepta catre masina ta si va debloca portiera. Vei comanda si plati cafeau ta de dimineata prin atingerea unui buton. Conecteaza-l intr-o statie dock si proiecteaza-ti marea prezentare pentru clientii tai. Programeaza o evadare in weekend prin doar cateva click-uri.
„Calculatorul va deveni in viitor un partener. Acesta va participa la cele mai complexe task-uri cognitive pe care oamenii trebuie sa le faca pentru a-si duce la bun sfarsit sarcinile legate de job,” spune Andrew Chien, director de cercetare la Intel Corp.
Calculatorul personal a reprezentat de zeci de ani unealta de baza corporate. Iar, in timp ce a evoluat, acesta a devenit mai subtire si mult mai mobil, dar in multe aspecte inca seamana cu terminalele mai vechi, limitate la mainframe. Dar, urmatorul deceniu va aduce schimbari uriase, in timp ce PC-ul evolueaza de la desktopul standard si unitatile de laptop, la o multime de dispozitive de computing si periferice destinate acestora.
Acest PC al viitorului va fi si mai destept. Iti poate reaminti discret numele unei informatii sau te poate anunta cand trebuie sa-ti iei medicamentele. PC-ul va fi colegul tau, majordomul sau, probabil,  prietenul tau.
Un nou look
Un lucru asupra caruia toata lumea pare sa fie de acord: PC-ul anului 2009 nu va arata precum laptopurile de astazi. „Nu vad oameni purtand ceva asemenator cu o carte,” spune Dan Siewiorek, un profesor de stiinta si inginerie a calculatorului de la Carnegie Mellon University si director al Human-Computer Interaction Institute. „Dispozitivul va arata precum un telefon, un inel sau un ceas. Va lua probabil mai multe forme.”
Siewiorek spune ca functia va influenta progresiv aspectul PC-urilor. O persoana mai in varsta, care are nevoie nevoie de ajutor, in cazul in care locuieste singura, poate purta un PC in forma unui ceas de mana pe care-l poate folosi la reamintirea programarile la medic sau orarul administrarii medicamentelor. 
Un angajat tehnic poate avea PC-ul in forma de ochelari, permitandu-i acestuia sa acceseze si sa vizualizeze informatia, prin intermediul unor monitoare integrate, si sa impartaseasca ceea ce vede cu colegii si supervizorii, cu ajutorul unei camere din ochelari. Siewiorek spune ca-si poate imagina chiar si cum tehnologia PC poate revolutiona modul in care mecanicii navelor aeriene si maritime isi desfasoara munca.
Modurile in care lucram si traim, permanent schimbatoare, si linia subtire dintre acestea  conduc schimbarile pe care le vom vedea la computerele noastre.
„PC-ul anului 2019 nu va semana deloc cu PC-ul din zilele noastre,” afirma Wen Xiao, CIO al serviciului global de distributie in cadrul companiei de telecomunicatii BT Group PLC din Londra. „Acesta va fi mai mic si omniprezent. Functia sa se va baza mai putin pe computing si mai mult pe control, acces si comunicatii. Capabilitatile de computing vor apartine tehnologiei cloud si vor fi accesate la cerere, individual de catre fiecare user.”
El spune ca se asteapta ca angajatii mai tineri (si cu siguranta cei care se vor angaja in urmatorii 10 ani) sa poarte datele asupra lor, si nu doar dispozitivele. Utilizatorii au nevoie ca PC-urile lor sa lucreze oriunde au ei nevoie si nu vor sa se ingrijoreze cu privire la stocarea si transferarea datelor.
Xiao spune ca virtualizarea si cloud computing-ul fac deja posibil noul nivel de mobilitate, iar trendul este asteptat sa accelereze. „Computing-ul si functiile de data-storage vor fi toate virtualizate, independente de device; datele independente de locatie si aplicatiile vor fi toate undeva in cloud, iar aplicatiile software vor fi on-demnad,” continua Xiao.
Toate aceste lucruri vor schimba necesitatile noastre legate de hardware. „principalul scop al hardului va fi reprezentat de identificare si nu de computing,” a explicat acesta. „Ca rezultat, hardul va fi super mic sau mai degraba combinat cu alte dispozitive, precum telefoane mobile, chei, bio-ID etc. Ceea ce este in interior va reprezenta o identificare unica a utilizatorului.”
Bill Schilit, un inginer de la Google si redactor sef asociat la Computer Magazine, spune ca si el vede „trendul departandu-se tot mai mult de desktop. Vedem persoane care folosesc doar telefoanele mobile, un client foarte mic de pe birourile lor sau un model cu dock, la care iti conectezi telefonul la o tastatura.”
Mai mult, PC-urile din viitor pun accentul pe „personal”, spune el, accentuand faptul ca aceasta viziune este a lui si nu a companiei Google. Cererea consumatorului pentru jocuri si acces instant la informatiile zilnice ( de trafic, vreme etc.) vor duce la adoptarea acestui tip de PC, adauga el.
Modificarile formei
PC-urile din viitor vor fi mai flexibile in orice sens, chiar si fizic. Pentru inceput, device-urile vor avea ecrane ajustabile, pe care utilizatorii le vor putea mari, rula sau desfasura pentru a le deschide.
„Deci iti vei deforma dispozitivul si il vei mari, poate il poti largi la 10 inci si inalta la 6 inci pentru a te uita la TV sau pentru a accesa informatii prin intermediul broadband-ului wireless,” spune Sam Driver, un analist la firma de cercetare ThinkBalm din Little Compton, R.I. „Apoi, sa spunem ca iti iei device-ul la birou, il poti mari pentru a lucra si il poti face sa comunice cu imprimantele din birou sau cu alte dispozitive.”
Dar acesta este doar inceputul. Cercetatorii lucreaza la produse programabile ce contin microprocesoare integrate si spatiu de stocare chiar in materialul produselor. Materialul va fi programat sa-si schimbe forma, bazandu-se pe nevoile utilizatorului, a explicat Chien.
De exemplu, iti poti transforma samrtphone-ul intr-un handset Bluetooth si apoi intr-o telecomanda, doar prin apasarea unui buton al dispozitivului. Ganditi-va la acesta ca fiind cea mai tare jucarie de tip Transformer.
PC-ul viitorului va fi diferit prin multe lucruri semnificative fata de sistemele desktop din zilele noastre.
Exista o posibilitate foarte mare ca tastatura si monitorul sa dispara, fiind inlocuite de versiuni proiectate. Aceasta abordare este deja dezvoltata la MIT Media Lab.
Si mouse-ul? Va fi inlocuit in totalitate in urmatorii 10 ani, datorita tehnolgiei touch-screen, spune Xiao.
In schimb, spune el, „output-ul poate fi afisat pe o varietate de suprafete,” inclusiv pe suprafata unei mese (ca in cazul sistemelor Microsoft Surface), pe ecranele TV-urilor sau ale telefoanelor mobile, precum si pe ecranele verticale multitouch, pe e-paper-uri sau pe orice suprafata libera pe care se pot proiecta holograme.
Xiao mai spune ca utilizatorii nu vor mai trebui sa aleaga intre monitoare full-size si versiunile in miniatura, regasite in cazul dispozitivelor mobile. Mai mult, tastatura va fi eliminata sau inlocuita printr-o holograma.
Siewiorek sustine ca PC-ul tau va intelege si limitele si-si va ajusta display-urile in concordanta cu limitele respective. Asa ca daca accesezi bugete confidentiale, proiectate pe un perete cand cineva intra la tine in birou, PC-ul va simti prezenta unei alte persoane si va inchide accesul la informatia.
Ia-ti la revedere de la fire si prize. Wireless-ul va fi la putere si PC-ul tau va obtine energie prin noi metode, spune Driver. Va fi posibil sa utilizezi reincarcarea prin inductie magnetica pentru a transfera puterea de la furnizorul de energie al cladirii, fara sa fie nevoie de incarcatoare, prize si fire. Sau, Chien spune ca PC-ul tau ar putea atrage energie din mediul inconjurator, extragand putere de la lumina sau caldura sau chiar de la miscarea dimprejur.
„Poti elimina firele dispozitivelor tale de computing, fiindca ele isi vor obtine o parte din energie din mediul inconjurator,” prezice el. „Asa ca iti poti incarac laptopurile si telefoanele fara sa fie nevoie sa le conectezi la o priza.”
Xiao spune ca PC-urile din viitor vor dispune de metode mai bune si mai inteligente de stocare a informatiei. „Evolutiile Web-ului Semantic si ale inteligentei artificiale vor reduce nevoia de stocare a informatiei,” spune el. „Touch screen-urile, comenzile vocale, si chiar si undele creierului vor deveni metodele dominante de introducere a informatiilor.”
Gata cu tastatul sau cu utilizarea mouse-ului, spune Xiao. In schimb, iti vei clinti capul pentru a muta fisierele sau iti vei directiona gandurile pentru a introduce informatie. Aceste progrese, ce reprezentau odata sursa science fiction-ului, sunt pe punctul de a deveni realitate.
Uita-te in jur
De fapt, mult din ceea ce este prevazut se afla deja printre noi, cel putin intr-o forma primitiva. „Tot ceea ce vei vedea in 10 ani este disponibil acum,” spune Fred Killen, CTO la General Motors, explicand ca multe dintre inovatiile tehnologice sunt disponibile undeva, intr-o anumita forma, inainte sa devina mainstream.
Luati in considerare smartphone-urile si wireless-ul. Acestia sunt precursorii tehnologiei aflate la orizont. In mod asemanator, progresele desfasurate in zilele noastre (precum cloud computing-ul, virtualizarea si nivelele crecuste ale largimii de banda) alcatuiesc fundatia a ceea ce va urma. Tehnologiile amintite vor continua sa retina din datele stocate de dispozitivele individuale, permitandu-le utilizatorilor cu drepturile necesare sa acceseze informatia de oriunde, la orice ora, cu orice dispozitiv.
Nu va mai fi nevoie sa stochezi totul pe un hard drive sau pe un stick USB „pentru ca informatiile vor fi toate sus in cloud,” spune Randy Adams, fondator si CEO la Searchme, o companie de dezvoltare de motoare de cautare din Mountain View, California.
Oricum, PC-ul de maine va fi intr-adevar personal, customizat cu softul pe care ti-l alegi si importanta datelor personale cu care acesta va lucra – inclusiv, printre altele, datele cartilor de credit, „cheile”electronice ale masinii tale si datele biometrice care asigura intregul pachet.
Astfel de schimbari majore nu se vor intampla peste noapte, desigur, iar noile tehnologii nu vor fi adoptate universal. La urma urmei, unele companii inca folosesc linia de comanda si interfata monocrom. „Asa ca in 2019, s-ar putea sa ai destule aplicatii care nu arata deloc diferit fata de cele de astazi,” spune Killeen.
Si exista si provocari in drumul spre PC-ul anului 2019. Componentele device-urilor din viitor vor trebui sa invete cum sa comunice prin intermediul Wi-Fi si Bluetooth. De asemenea, acestea trebuie sa devina mai destepte, „sa invete” sa functioneze in conformitate cu conventiile sociale. (Nu vrei ca PC-ul tau in forma de ceas de mana sa-ti aduca aminte ca trebuie sa-ti iei medicamentele de inima in timpul unei sedinte cu CEO-ul). Device-urile trebuie sa aiba o securitate sporita, pe mai multe niveluri, spune Bill Buxton, un cercetator la Microsoft Research. Dar toate acestea se vor materializa in timp si deja sunt pe drum.
„PC-ul anului 2019 va arata mai mult cu ceea ce ofera iPhone decat cu ceea ce avem acum pe desktop sau laptop,” spune Michael Zyda, director GamePipe Laboratory si profesor la University of Southern California. „PC-ul iti va incapea in buzunar si va avea 10TB de spatiu de stocare online sau mai mult.”
El numeste dispozitivul „computer de context” si spune ca acesta va sti „locatia ta si ceea ce probabil cauti, iar daca va simti un prieten prin apropiere, iti va reaminti numele lui si ultimul lucru despre care ati vorbit.”
Calculatorul de context se va preincarca cu informatiile pe care le-ai cerut, spune Zyda, adaugand ca dispozitivul va fi „telefonul tau, email-ul tau, biroul tau, secretara ta, confidentul tau, centrul tau de divertisment si consola ta de gaming.”
Device-ul va face parte din viata ta, spune el, si va fi atat de personalizat incat „nu va exista distinctia artificiala intre dispozitvul de acasa si cel de birou. Va fi device-ul tau.”
Sursa: IDG News Service

Un comentariu: